COCOONING - ΣΥΝΤΑΓΕΣ | Gingerbread Cookies.
Μπιμπ μπιμπ. Ο γνώριμος ήχος του κινητού με βγάζει από τη μεσημεριανή παραζάλη μου.
«Φέτος στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι και τα ξαδέρφια σου από το χωριό. Θα βοηθήσεις ή μπα;»
Μάλιστα. Χριστουγεννιάτικα θέλει η μάνα μου να κλειστώ σπίτι και να το παίζω καλή νοικοκυρά, στολίζοντας και μαγειρεύοντας. Κι έχει το θράσος να το στέλνει και σεsms!
Έτσι, όταν φτάνει η επίμαχη μέρα της προετοιμασίας ,εγώ βρίσκομαι στο πατρικό μου- με μισή είναι η αλήθεια, καρδιά- για να επιτελέσω το ρόλο της καλής κόρης. Κι εκεί με περιμένει η έκπληξη! Είναι μαζί μας η αγαπημένη μου γιαγιά που είχα πάνω από χρόνο να δω (πού να προλάβω η γυναίκα!), η θεία μου από το χωριό ζωσμένη με ποδιές, ο μπαμπάς που ανάβει το τζάκι και ο λατρεμένος μου παππούς που με αγκαλιάζει μόλις με βλέπει, κι ας μη με θυμάται, δεν πειράζει.
Μέσα σ’ αυτή τη γλυκιά ατμόσφαιρα, πώς είναι δυνατόν να γκρινιάξω; Στρώνομαι κι εγώ στη δουλειά. Θέλω να φτιάξω τα νοστιμότατα gingerbread μπισκότα, τα μπισκότα- ορόσημο των χριστουγεννιάτικων αναμνήσεών από τα παιδικά μου χρόνια. Η συνταγή είναι απλή, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην σας πετύχει αρκεί να ακολουθήσετε τα βασικά βήματα.
Το μυστικό εξάλλου σ’ αυτά τα μπισκότα είναι το πώς τα στολίζεις- μπορώ να περάσω ώρες στην κουζίνα κουβεντιάζοντας, κουτσομπολεύοντας με τις γυναίκες της οικογένειας και στολίζοντας τα μπισκότα μου! Σας παραθέτω λοιπόν παρακάτω τα υλικά και την εκτέλεση ελπίζοντας να ακολουθήσετε κι εσείς το δρόμο μου και να περάσετε (όσο κουραστικό κι αν φαίνεται στην αρχή) τις γιορτές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα που πρωτίστως όπως και να το κάνουμε, ανήκουν στην οικογένεια!
Υλικά (για 24 - 26 μπισκότα)
(Δείτε το γλάσο στο τέλος της συνταγής)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την σόδα, την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, το κάρδαμο και το αλάτι. Το κρατάμε για λίγο στην άκρη.
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τα δυο είδη ζάχαρης και το ξύσμα μέχρι να έχουμε μια κρέμα.
Προσθέτουμε το μέλι και την κρέμα και χτυπάμε και πάλι ώστε να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει σαν σφιχτή λάσπη. Σταματάμε το μίξερ και με τα χέρια μας ενώνουμε την ζύμη. Την χωρίζουμε στα δυο, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και 30 λεπτά (η ζύμη σε αυτή τη φάση μπορεί να μείνει στο ψυγείο 24 ώρες).
Βγάζουμε την μια ζύμη από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια, με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο, όχι πολύ λεπτό. Αν η ζύμη είναι δύσκολο να ανοίξει σε φύλλο επειδή είναι παγωμένη, περιμένουμε δυο λεπτά να ανέβει η θερμοκρασία της και ξαναπροσπαθούμε. Αν η ζύμη κάνει σπασίματα στις άκρες δεν πειράζει, απλά πιέζοντας με τα δάχτυλά μας την κολλάμε και πάλι.
Κόβουμε με αλευρωμένο κουπάτ τα σχήματα και αφήνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ξανακάνουμε μια ζύμη τα περισσεύματα και τα ξανά ανοίγουμε σε φύλλο. Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Όταν περάσει ο χρόνος, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε τα μπισκότα για 8 - 10 λεπτά.
Προσοχή! Έχουμε τον νου μας στα μπισκότα καθώς ψήνονται, ειδικά αν κόψετε με κουπάτ σχήματα λεπτά (όπως νιφάδες) τότε στα 7-8 λεπτά τα μπισκότα είναι έτοιμα και πρέπει να βγουν από το φούρνο. Παρακολουθούμε τις άκρες των μπισκότων και όταν τις δούμε να σκουραίνουν ελαφρώς βγάζουμε το ταψί.
Αφήνουμε τα μπισκότα για 5 λεπτά στο ταψί να κρυώσουν σχετικά και στην συνέχεια μεταφέρουμε ώστε να κρυώσουν τελείως.
Στην συνέχεια τα διακοσμούμε. Η διακόσμηση είναι θέμα γλάσου!
(Θυμηθείτε, δοκιμάζουμε πρώτα σε ένα χαρτί για να ελέγξουμε την ροή του και μετά προχωράμε στα μπισκότα. Αφήνουμε το γλάσο μια μέρα να στεγνώσει!)
Παραθέτω παρακάτω και σοκολατένιο και λευκό με άχνη ζάχαρη γλάσο!
Υλικά για Λευκό γλάσο με άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, την άχνη με το βούτυρο, το γάλα και την βανίλια. Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές γλάσο. Προσθέτουμε όσο επιπλέον γάλα χρειάζεται, συνεχίζοντας το χτύπημα με μίξερ έως ότου έχουμε ένα αφράτο απαλό γλάσο.
Υλικά για Σοκολατένιο γλάσο
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με το βούτυρο το μέλι και την βανίλια σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει τελείως το βούτυρο προσθέτουμε την σοκολάτα και αφαιρούμε από την φωτιά. Ανακατεύουμε με δάρτη μέχρι να έχουμε ένα λείο χυλό. Προσθέτουμε την μισή κούπα άχνη και ανακατεύουμε και πάλι να ενσωματωθεί τελείως.
Άντε και καλή μας όρεξη!
Μπιμπ μπιμπ. Ο γνώριμος ήχος του κινητού με βγάζει από τη μεσημεριανή παραζάλη μου.
«Φέτος στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι και τα ξαδέρφια σου από το χωριό. Θα βοηθήσεις ή μπα;»
Μάλιστα. Χριστουγεννιάτικα θέλει η μάνα μου να κλειστώ σπίτι και να το παίζω καλή νοικοκυρά, στολίζοντας και μαγειρεύοντας. Κι έχει το θράσος να το στέλνει και σεsms!
Έτσι, όταν φτάνει η επίμαχη μέρα της προετοιμασίας ,εγώ βρίσκομαι στο πατρικό μου- με μισή είναι η αλήθεια, καρδιά- για να επιτελέσω το ρόλο της καλής κόρης. Κι εκεί με περιμένει η έκπληξη! Είναι μαζί μας η αγαπημένη μου γιαγιά που είχα πάνω από χρόνο να δω (πού να προλάβω η γυναίκα!), η θεία μου από το χωριό ζωσμένη με ποδιές, ο μπαμπάς που ανάβει το τζάκι και ο λατρεμένος μου παππούς που με αγκαλιάζει μόλις με βλέπει, κι ας μη με θυμάται, δεν πειράζει.
Μέσα σ’ αυτή τη γλυκιά ατμόσφαιρα, πώς είναι δυνατόν να γκρινιάξω; Στρώνομαι κι εγώ στη δουλειά. Θέλω να φτιάξω τα νοστιμότατα gingerbread μπισκότα, τα μπισκότα- ορόσημο των χριστουγεννιάτικων αναμνήσεών από τα παιδικά μου χρόνια. Η συνταγή είναι απλή, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην σας πετύχει αρκεί να ακολουθήσετε τα βασικά βήματα.
Το μυστικό εξάλλου σ’ αυτά τα μπισκότα είναι το πώς τα στολίζεις- μπορώ να περάσω ώρες στην κουζίνα κουβεντιάζοντας, κουτσομπολεύοντας με τις γυναίκες της οικογένειας και στολίζοντας τα μπισκότα μου! Σας παραθέτω λοιπόν παρακάτω τα υλικά και την εκτέλεση ελπίζοντας να ακολουθήσετε κι εσείς το δρόμο μου και να περάσετε (όσο κουραστικό κι αν φαίνεται στην αρχή) τις γιορτές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα που πρωτίστως όπως και να το κάνουμε, ανήκουν στην οικογένεια!
Υλικά (για 24 - 26 μπισκότα)
(Δείτε το γλάσο στο τέλος της συνταγής)
- 1 και 3/4 της κούπας αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
- 1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
- 1 πρέζα μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
- 1 πρέζα κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
- 1 πρέζα αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό ή λιωμένο)
- 1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
- 1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
- Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
- 1/4 της κούπας μέλι
- 1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την σόδα, την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, το κάρδαμο και το αλάτι. Το κρατάμε για λίγο στην άκρη.
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τα δυο είδη ζάχαρης και το ξύσμα μέχρι να έχουμε μια κρέμα.
Προσθέτουμε το μέλι και την κρέμα και χτυπάμε και πάλι ώστε να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει σαν σφιχτή λάσπη. Σταματάμε το μίξερ και με τα χέρια μας ενώνουμε την ζύμη. Την χωρίζουμε στα δυο, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και 30 λεπτά (η ζύμη σε αυτή τη φάση μπορεί να μείνει στο ψυγείο 24 ώρες).
Βγάζουμε την μια ζύμη από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια, με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο, όχι πολύ λεπτό. Αν η ζύμη είναι δύσκολο να ανοίξει σε φύλλο επειδή είναι παγωμένη, περιμένουμε δυο λεπτά να ανέβει η θερμοκρασία της και ξαναπροσπαθούμε. Αν η ζύμη κάνει σπασίματα στις άκρες δεν πειράζει, απλά πιέζοντας με τα δάχτυλά μας την κολλάμε και πάλι.
Κόβουμε με αλευρωμένο κουπάτ τα σχήματα και αφήνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ξανακάνουμε μια ζύμη τα περισσεύματα και τα ξανά ανοίγουμε σε φύλλο. Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Όταν περάσει ο χρόνος, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε τα μπισκότα για 8 - 10 λεπτά.
Προσοχή! Έχουμε τον νου μας στα μπισκότα καθώς ψήνονται, ειδικά αν κόψετε με κουπάτ σχήματα λεπτά (όπως νιφάδες) τότε στα 7-8 λεπτά τα μπισκότα είναι έτοιμα και πρέπει να βγουν από το φούρνο. Παρακολουθούμε τις άκρες των μπισκότων και όταν τις δούμε να σκουραίνουν ελαφρώς βγάζουμε το ταψί.
Αφήνουμε τα μπισκότα για 5 λεπτά στο ταψί να κρυώσουν σχετικά και στην συνέχεια μεταφέρουμε ώστε να κρυώσουν τελείως.
Στην συνέχεια τα διακοσμούμε. Η διακόσμηση είναι θέμα γλάσου!
(Θυμηθείτε, δοκιμάζουμε πρώτα σε ένα χαρτί για να ελέγξουμε την ροή του και μετά προχωράμε στα μπισκότα. Αφήνουμε το γλάσο μια μέρα να στεγνώσει!)
Παραθέτω παρακάτω και σοκολατένιο και λευκό με άχνη ζάχαρη γλάσο!
Υλικά για Λευκό γλάσο με άχνη ζάχαρη
- 3 κούπες ζάχαρη άχνη
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/3 της κούπας γάλα (και όσο παραπάνω χρειαστεί)
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, την άχνη με το βούτυρο, το γάλα και την βανίλια. Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές γλάσο. Προσθέτουμε όσο επιπλέον γάλα χρειάζεται, συνεχίζοντας το χτύπημα με μίξερ έως ότου έχουμε ένα αφράτο απαλό γλάσο.
Υλικά για Σοκολατένιο γλάσο
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- Ελάχιστο εκχύλισμα βανίλιας στην μύτη ενός μικρού κουταλιού
- 3 κουταλιές της σούπας σοκολάτα κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια ή ψηφίδες
- 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με το βούτυρο το μέλι και την βανίλια σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει τελείως το βούτυρο προσθέτουμε την σοκολάτα και αφαιρούμε από την φωτιά. Ανακατεύουμε με δάρτη μέχρι να έχουμε ένα λείο χυλό. Προσθέτουμε την μισή κούπα άχνη και ανακατεύουμε και πάλι να ενσωματωθεί τελείως.
Άντε και καλή μας όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου