Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

COCOONING - ΣΥΝΤΑΓΕΣ | Λαχανοσαλάτα και σπιτικά κριτσίνια.


COCOONING - ΣΥΝΤΑΓΕΣ | Λαχανοσαλάτα και σπιτικά κριτσίνια.



Είναι γνωστή η μανία μου να καλώ κόσμο στο σπίτι. Ειδικά παρασκευές βράδυ, είναι πάντα κάποιοι στο καθιστικό μου, είτε για ταινία, είτε για παιχνίδια, είτε απλά για κους κους. Να φανταστείτε, χτες με ρώτησε κι η γειτόνισσα ποιόν θα καλέσω αυτήν την Παρασκευή και επισήμανε ότι η παρέα της προηγούμενης, ήταν η πιο ήσυχη απ’ όλες!



Ας επανέλθω προτού συγχυστώ (που πρέπει να δίνω και λογαριασμό στη γειτόνισσα!). Είναι ωραίο να έχεις καλεσμένους αλλά το μείζον θέμα σ’ αυτές τις συναντήσεις είναι το τι θα τους ταΐσεις. Διότι άνθρωποι είναι κι αυτοί, πόσο να αντέξουν πια νηστικοί. Μια από τις πλέον αγαπημένες μου συνταγές είναι τα σπιτικά κριτσίνια με σως που φτιάχνω (κυριολεκτικά) σε 3 λεπτά και δροσερή σαλάτα! Παρακάτω σας παραθέτω τις συνταγές και των 2 κι εύχομαι… καλές μάσες!




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ(για 20 μερίδες)


  • 1 και 2/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 και 2/3 αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά σε σκόνη
  • 2 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 και 1/2 φλιτζάνι νερό (περίπου)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε το αλάτι στο νερό. Κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια σε μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε. Κάνουμε λακκούβα στη μέση, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Όταν η ζύμη μαζεύεται σε μπάλα, τη ζυμώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο για 5΄-10΄, να γίνει λεία και απαλή.

Θυμηθείτε, όποτε κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα.

Αφού φουσκώσει τη βγάζουμε στον πάγκο. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε κορδόνια-κριτσίνια, πάχους 0,5 εκ. κι όσο μακριά θέλουμε. Τα λαδώνουμε ελαφρά και τα ακουμπάμε σε λαδωμένη λαμαρίνα με κενό ανάμεσά τους.

Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, τα κριτσίνια με αλάτι, χοντροσπασμένα πιπέρια ή ψιλοκομμένα μυρωδικά. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε για 30΄ να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15΄-20΄.


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ
1 κουτί μικρό Φιλαδέλφεια τυρί
1-2 πιπεριές Φλωρίνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όσο αστείο κι αν ακούγεται είναι το εξής: Τα ρίχνουμε στο multi και είναι έτοιμο!!!!


YΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

  • 1/4 ενός μικρού λευκού λάχανου
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 2 πορτοκάλια
  • 1 λεμόνι
  • 1 κουτάλι της σούπας λάδι
  • 1 πρέζα αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε το λάχανο σε έναν χοντρό τρίφτη και το αφήνουμε να στραγγίξει εντελώς. Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες ζουλιέν ή το τρίβουμε κι αυτό στον χοντρό τρίφτη.

Καθαρίζουμε και κόβουμε το 1,5 πορτοκάλι σε μικρά κυβάκια και το ρίχνουμε στην σαλάτα μας.
Το μισό πορτοκάλι που απομένει το στύβουμε μαζί με το λεμόνι.

Αλατίζουμε τη σαλάτα και προσθέτουμε το λάδι.
Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.

Τέλος, αφήνουμε την σαλάτα μας στο ψυγείο σκεπασμένη, για περίπου 15 λεπτά, έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου